Предколедни страсти на 27-то заседание на ОбС - Троян

Петък, 22 Декември 2017 18:05

Последното заседание за 2017 година на Общински съвет Троян, ще бъде запомнено, с предварително прекратяване на правомощията на председателя на местния парламент Николай Тодоров, оставката на зам.-кмета Поля Димова, депозираната молба от общинския съветник Веселин Илиев от коалиция „Избор за Троян“ за напускане й както и оставането му като независим.

27-то редовно заседание на Общинския съвет на 21 декември, започна с тържествено награждаване на изявени троянски спортисти по самбо, а след това последва процедурата по искане на вот на недоверие на председателя Николай Тодоров.

Ето какво бе пояснението от страна на председателя за отправените му обвинения, че допуска нарушения по чл.27 ал.5 от ЗМСМА и не се спазва изискването на закона по чл.27 ал.5 от ЗМСМА за точките от дневния ред попадащи в състава си по чл. 21, ал.1 т.6, 7, 8, 9, 10, 14 и 15:

„Това твърдение е непроверено, невярно и не отговаря на истината. В октомврийската редовна сесия на ОбС, за където се отнася обвинението. Беше проведено изискуемото от закона поименно гласуване по начина, по който е било провеждано години назад след въвеждането на електронната система на гласуване. Там всяко едно решение на общинския съвет се явява технически поименно, защото е отразен начина по които всеки един съветник е упражнил вота си. На въпросната сесия на ОбС квесторите просто преповториха формата и модела, които се прилага при електронното гласуване. На предишната сесия смених начина за провеждане на гласуване. Акцентирам на това, че смених само начина на поименно гласуване.

Смисъла на поименното гласуване е изискване задължително да бъде отчетен индивидуалния вот на всеки съветник. Дали електронно, дали писмено, дали гласно няма такава дефиниция, която категорично да регламентира това. Не съществува задължение вота да бъде изрично изразен на глас.

На отправеното обвинение за това, че съм бил давал думата за изказвания на граждани без това да е по реда на утвърдения ни правилник. Това Е НЕВЯРНО. Всички сесии на ОбС са публични, записите им са заснети и качени на сайта на ОбС-Троян. Там ще стане видно, че това е истината която говоря.

Вероятно вносителя бърка служебното лице от администрацията на кмета, с гражданите включени в хипотезата на чл. 96 ал.1 от Правилника ни. Трябва да е ясно, че двете неща нямат нищо общо. Служителят, който е отговарял или изяснявал съответния въпрос е бил овластен с делегираното право да отговори вместо кмета, с оглед тясната му специализация на заеманата длъжност в хипотезата на чл.61 ал.3 от Правилника ни. Но не това разбира се е причината за настоящия вот.

Причината е друга и мисля, че е на всички е ясно това. Аз просто преча на някого. За какво преча. За какво ли бих могъл да преча, при положение че:

  • В работата си хвърлях цялата си енергия в интерес на общината ни.
  • Отзовах се на всеки един, които е поискал помощта ми, без оглед на това  какви политически интереси има или каква е политическата му принадлежност.
  • Следвах споделените от мен каузи на всеки съветник или група и вплитах цялата си енергия в осъществяване на идеята или каузата му все едно е моя докато не я доведем докрай.
  • Работата си я вършех с доблест, с чест и с немалка доза алтруизъм към обществото.
  • Следвах устоите на парламентаризма и модела на демокрацията.

И понеже споменах демокрация, няма как да не се върна към началото и да засегна може би най същественото. … КАКВО НЕ НАПРАВИХ и ЗАЩО СЕ СТИГНА ДО ТОЗИ ВОТ.

  • Уважаеми граждани, уважаеми съветници, уважаеми журналисти, това което не направих е: че категорично, нагло и безпардонно отказах да се продам, отказвах да сведа глава за да не бъда посечен, отказах да сервилнича и да връзвам обувки, а останах верен на принципите си, бранех достойнството си и защитавах идеите си.
  • Отказах да стана лакей на силния на деня. Казвам силния не защото е силен в държавността си, а защото е силен в лукавината и манипулативността си.
  • Отказах да стана съучастник в поредната посредствена политическа колаборация. Отказах да предам съмишлениците си, като ги тикна в поредното политическо безумие. Отказах да наричам хората електорат, които се води по звънче и поисках от тях честно мнение. Поисках вота си от тях и имено в резултат на това аз сега съм уверен пред вас. Уверен защото съм останал верен на себе си.
  • Уважаеми дами и господа аз не съм се родил за да заемам този пост. Аз съм тук временно. Както временно е казал мъдреца, че сме всички на този свят. И аз по волята на избора сега или друг път ще трябва да освободя председателския кабинет. Както и Вие след мандата ще опразните банките в залата.
  • Но това което единственото съществено е, че и председателския кабинет и банките ще останат, както и следата от свършеното от всеки един от нас. Това което има единствено съществено значение е какво ние правим и дали следва да се гордеем от стореното или като се изправим пред огледалото ще сме си трудни за гледане.

Последните десетина дена аз споделих на някои близки че са най хубавите дни, които аз усетих откакто съм в Общината. И това е така защото усетих подкрепа там където ме бяха приели преди две години резервирано, усетих неподправена съпричастност от хора, които уважавам, усетих близост на свои и чужди, това е което ми дава увереността, че не съм сбъркал, това е и горивото, което ми дава енергия и сила да продължа.

За съжаление усетих обаче и нещо което ме притесни, усетих и СТРАХА им, страх не от друго, а страха от връщането на тъмните времена на зависимости.

Уважаеми общински съветници в края на словото ми единственото което искам да Ви кажа и призова е да бъдете честни и смели в избора си, както и да не Ви е срам да го изразите. Защото този който ви е подтикнал да станете политици, няма нищо общо с този който ви е създал.

Завърших!“

Вота мина с 15 гласа „За“ срещу 4 „Против“.

На практика това бе точката, от дневния ред, която отне по-голяма част от времето в  предколедната сесия и  въпреки настъпването на астрономическата зима,  обстановката  в залата бе доста топла от страна на политически страсти. Последва внасяне на декларация от името на групата общински съветници съветници от БСП за неучастие в тайното гласуване, за оставката на Тодоров.

Приети бяха останалите точки от дневния ред, много делово  и бързо като: Наредба за изменение и допълнение на Наредба №7 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Троян; изменение на Наредба №6 за определяне на размера на местните данъци; план-сметката за разходите на дейност “Чистота“ ( на практика бе  даден шанс на новия директор на ОП“Комунални услуги“).

Завишаването на данъците, кметът Донка Михайлова обясни с повишаване размера на минималната работна заплата и ДОО.

Прието бе: управителят на „МБАЛ-Троян“ЕООД, д-р Пенко Бамбов да бъде представител на Общината в комисията за изработване на областна здравна карта, както и информацията за създаване на Общинско предприятие „Троянски имоти“, стратегията на „ВиК- Стенето“ЕООД, кандидатстване по проект “Красива България“ за кампания 2018, за включване на ремонт на залите  на общински съвет  и залата за обслужване, актуализиране на поименния списък на капиталовите разходи и др.

Досегашният зам.-председател на Общински съвет Троян - Минко Акимов, ще бъде временно изпълняващ, до избора на нов председател.

© 2018 Общински съвет - Троян. Всички права запазени.