С шествие почетоха Свети Спиридон в Троян

Традиционни вече събития в Деня на покровителя на занаятчиите - Свети Спиридон, на 12 декември, организираха Музеят на занаятите в Троян и Задругата на майсторите на народни художествени занаяти /ЗМНХЗ/, Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак и галерия "Серякова къща" и Общината.

Денят премина с шествие и интересни  изложби на местните майстори.

В Националното изложение в Орешак бе открита обща ретроспективна изложба „Метаморфози“, а след това бе извършен водосвет пред иконата на Свети Спиридон.

В 15 часа в Троян тръгне шествие от Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства до църквата "Света Параскева", където бе извършено благословение на майсторите за здраве и спорен труд.

По-късно бе открита изложба „От златните им ръце” – колекция филигран от РИМ – Шумен. В галерия „Серякова къща“ бе открита и традиционната изложба на Задругата на майсторите, както и на Веска Хаджийска – дърворезба.

Сред присъстващите на събитието бе и председателят на Общински съвет Троян - Николай Тодоров, заместник-кметът Поля Димова, общественици, граждани.

© 2018 Общински съвет - Троян. Всички права запазени.